Úvod » GRILOVACIE PANVICE » Liatinová doska na grilovanie
Kvalitná liatinová doska na grilovanie a opekanie mäsa, steakov, klobáas, párkov, rýb a iných pochutin
Panvica obsahuje mriežky na grilovanie
Rozmery:
Priemer bez ušiek: 34 cm
Priemer s uškami: 40 cm
Spodný priemer: 31 cm
Výška: 3 cm
Odporúčané čistenie pred prvým použitím:
Prázdnu liatinovú panvicu na krátku dobu prehrejte a potom dôkladne umyte neutrálnym tekutým čistiacim prostriedkom.
Po každom ďaľšom použití čistite len neutrálnym tekutým čistiacim prostriedkom a vytrlite do sucha.
V záujme ochrany pred koróziou pri každej príležitosti dôkladne vytrieť suchým papierom, alebo textilnou handričkou s jedlým olejom.
Pri pečení nepoužívajte kuchynské náradie spôsobujúce poškriabanie.
Horúcu panvicu uchpte výlučne len s utierkou, kuchynskou rukavicou, alebo predmetom na určeným na horúce predmety.
Údržba a použitie liatinového riadu
Príprava pred prvým použitím :
Niektoré z liatinových výrobkou sú od výroby natreté nejedlým olejom, tento fakt nie je znakom používania produktu.
Liatinový riad pred prvým použitím starostlivo umyte v čistej, horúcej vode. Nepoužívajte saponáty, anihrubé umývacie pomôcky/drôtenka/. Ideálna je mäkká kefa na riady, alebo jemná hubka.
Umyté liatinové riady ihneď poriadne osušte. Potom vnútorný povrch riadov dôkladne potrite rastlinným olejom bez pridanej soli. Môžete použiť aj stužený tuk, ktorý rozotriete po vnútornej strane riadu, necháte ho prehriať a prebytočný tuk zlejete.
Pre dosiahnutie ideálneho efektu sa môže tento postup pred prvým použitím 2-3x zopakovať.
Nakoniec vytrite riady papierovou utierkou. Správne pripravený liatinový riad bude dokonale nepriľnavý. Riady udržiavajte stále mierne mastné, podporujete tým ich nepriľnavosť a zároveň zabránite prípadnému vzniku korózie.
Používanie liatinového riadu:
Liatina je veľmi odolný materiál. Preto je možné používať aj kovové kuchynské náčinie bez obáv z poškodenia povrchu.
Prírodná liatina znesie veľmi vysoké teploty, preto ju môžete používať aj na otvorenom ohni. Ale vyvarujte sa prudkých zmien teplôt, aby nedošlo k narušeniu štruktúry /prípadne až popraskaniu /materiálu. Neumiestňujte ani liatinové riady priamo na rozpálený sporák, pred použitím je vhodné ich predhriať v rúre. Ohrievajte ich pomaly asi minútu a pol. Liatinové riady sú krehké, dávajte preto pozor na pády, alebo prudké nárazy.
Čistenie a skladovanie liatinového riadu:
Prírodná liatina je porézny materiál, ktorý môže podliehať korózii. Na jej čistenie nepoužívajte žiadne chemické prostriedky (saponáty, prášok, ...), ani hrubé nástroje. Po použití obyčajne stačí liatinové riady vytrieť papierovou utierkou, případně umyť v čistej horúcej vode pomocou jemnej kefky alebo mäkkej hubky.
Neumývajte liatinové riady v umývačke riadu! Agresívne čistiace prostriedky a vlhké prostredie spôsobujú povrchovú koróziu liatinového riadu.
Ak riady z čistej liatiny používate iba zriedkavo, doporučujeme ich zakonzervovať pomocou oleja/viď vyššie/. Skladujte ich v suchom a teplom prostredí. V prípade, že na riadoch objavíte vrstvičku hrdze, je to dôsledok nesprávneho a nedokonale ošetreného povrchu.
Nie je to závada, ani škodlivý jav. Stačí hrdzu šetrne odstrániť, panvicu umyť a znovu dôkladne natrieť olejom podľa postupu, uvedeného vyššie.
Pri dodržiavaní týchto zásad vám liatinový riad bude slúžiť vynikajúco po mnoho desiatok rokov. Ba čo viac, častým používaním sa jeho vlastnosti budú ešte zlepšovať.
- Liatina má výborné tepelné vlastnosti, ostáva teda dlho horúca. Dbajte preto na to, aby ste sa vyvarovali priamemu kontaktu s rozhorúčenou panvicou a chytajte ju výlučne s použitím chňapky odolnej voči vysokým teplotám a to aj po ukončení grilovania.
Materiál: liatina
NAJPREDÁVANEJŠIE
Kotlíková sada 13 l
Nerezová gulášová súprava 15 L s ohňovzdonou kotlinou
Kotlíkový nerezový set LUX 20 L + Oceľová paella panvica